Dobře vařené vařené vepřové maso bude skutečnou ozdobou každého stolu.
Recept na lahodné vařené vepřové maso v troubě / foto depositphotos.com
Buzhenina je velký kus vepřového masa pečeného v troubě, potřený různými aromatickými bylinkami a kořením. Dobře vařené vařené vepřové maso se stane skutečnou ozdobou každého stolu.
Pečené vepřové maso ve fólii
- Vepřová šunka – 1 kg
- Česnek – 10 stroužků
- Hořčice – 3 lžičky.
- Suchý rozmarýn – 1 lžička.
- Paprika – 0,5 lžičky.
- Suché koření – 0,5 lžičky.
- Mletý černý pepř – 0,5 lžičky.
- Sůl – 1 lžička.
Smíchejte koření a sůl. Vše promíchejte.
Vepřové maso omyjte, osušte papírovými utěrkami a položte na talíř.
Přečtěte si takéJak chutně vařit vepřová játra – nejlepší receptyUdělejte do masa hluboké vpichy a vložte do nich stroužky česneku. Maso ze všech stran důkladně potřeme směsí soli a koření. Maso potřeme nahoře hořčicí.
Přesuňte šunku do hluboké mísy. Zakryjte potravinářskou fólií, aby se méně dostala do kontaktu s marinádou. Maso dejte do lednice na 5-8 hodin marinovat.
Vyjměte šunku z lednice, dobře zabalte do fólie a položte na plech. Nechte stát 1 hodinu při pokojové teplotě.
Maso vložíme do studené trouby. Troubu předehřejte na 180°C. Maso pečeme 1,5 hodiny.
Když je vepřové maso hotové, nechte v troubě další 2 hodiny. Poté maso vyjměte z trouby, rozbalte alobal a slijte tekutinu. Uvařené vepřové maso přendáme na talíř, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 4–6 hodin do lednice.
Pečené vepřové maso v pečícím rukávu
- Vepřové maso (jeden kus) – 700-800 g.
- Sůl – 2-3 lžičky.
- Černý pepř – podle chuti
- Koření – podle chuti
- Česnek – 2-3 stroužky
- Voda – 1l
- Bobkový list – 2 ks.
Přiveďte vodu k varu, osolte, opepřete, přidejte bobkový list a koření podle chuti. Rozruch.
Jak vařit vařené vepřové maso v troubě / foto depositphotos.com
Vodu zcela ochlaďte a vložte do ní maso. Voda by měla maso zcela pokrýt. Zakryjte fólií a dejte do lednice alespoň na 3 hodiny, až přes noc.
Maso vyjmeme, osušíme, lehce osolíme, opepříme a potřeme kořením. Udělejte řezy a vložte oloupaný a nasekaný česnek.
Troubu předehřejte na 190°C. Maso vložíme do pečícího rukávu a navrch položíme bobkový list z marinády. Uzavřete pouzdro speciálními páskami.
Pečeme asi 1 hodinu v předehřáté troubě. Po hodině můžete odříznout horní část rukávu, aby vařené vepřové maso zhnědlo.
Pečené vepřové maso s banány a ananasem
- Vepřová krkovice – 1,2 kg
- Konzervovaný ananas (kroužky) – 3-4 ks.
- Banán – 1 ks.
- Bílé polosuché víno – 50 ml
- Sůl, černý pepř – podle chuti
- Oregano – 1 lžička.
Vepřovou krkovičku opláchněte pod tekoucí vodou a položte na papírovou utěrku, aby se osušila.
Přečtěte si takéChutný pečený štikozubec: jak vařit lahodnou rybu v trouběUdělejte do masa 1 cm silné řezy, aniž byste řezali na dno. Dochutíme solí, pepřem a posypeme oreganem. Nechte 3 hodiny marinovat a zakryjte potravinářskou fólií.
Po nějaké době nakrájejte kolečka ananasu každý na 4 kusy a banány na plátky.
Maso položte na plát alobalu. Do každého zářezu vložte plátek banánu a kousek ananasu. Okraje alobalu přehneme a vršek masa polijeme vínem.
Maso zakryjte volným koncem alobalu a ze všech stran dobře zajistěte jako obálku.
Předehřejte troubu na 200 °C a vařené vepřové pečte 75 minut, poté otevřete alobal a maso osmahněte. Aby nevysychala, můžete navrch nalít ananasový sirup nebo víno. Když je maso hotové, slijte z něj všechnu šťávu.
Uvařené vepřové můžeme podávat ihned horké nebo opět zabalené ve fólii, nechat vychladnout a dát přes noc do lednice.