Jak vařit skutečný ukrajinský boršč: chutné recepty

Receptů na boršč je tolik, kolik je ukrajinských rodin. Tento hustý bohatý boršč bude mít každý rád.

Pravý ukrajinský boršč – jak vařit / foto: depositphotos.com

Boršč je kulturní dědictví Ukrajiny, naše hrdost a kulinářský symbol naší země. Je prostě nemožné být lhostejný k této husté, syté polévce.

Receptů na boršč je mnoho a téměř každá hospodyňka má svůj vlastní. Někdo má rád boršč s fazolemi, někdo ho vaří bez zelí a někdo ho vaří s houbami. Poměrně často se receptury na boršč v rodinách pečlivě předávají z generace na generaci a některé jsou dokonce přísně tajné.

Dříve jsme mluvili o tom, jak vařit zelený boršč – recept s masem a bez masa.

Klasický ukrajinský boršč

  • Voda – 1,5-2 l.
  • vepřové nebo hovězí maso s kostí – 400 g
  • brambory – 4 ks. (průměrný)
  • řepa – 2 ks. (malý)
  • mrkev – 1 ks.
  • cibule – 3 ks. (průměrný)
  • čerstvé bílé zelí – 300 g
  • rajčatová pasta – 2 polévkové lžíce. l.
  • slunečnicový olej – 4-5 polévkových lžic. l.
  • kyselina citronová – špetka
  • sůl, bobkový list, bylinky – podle chuti.

Nejprve uvařte vývar, nalijte do pánve 1,5-2 litry vody. Přidejte maso a položte na střední teplotu. Před varem odstraňte pěnu. Jakmile se vývar vyvaří, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme hodinu a půl.

Mezitím si připravte smažení. Červenou řepu, mrkev a cibuli očistíme. Červenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle, mrkev na středním struhadle. Cibuli nakrájíme na kostičky.

Na pánvi rozehřejte olej na středním plameni, přidejte cibuli a mrkev a opékejte 5 minut. Poté přidejte červenou řepu (můžete ji pokapat kyselinou citronovou nebo pokapat čerstvou citronovou šťávou – tím bude boršč opravdu červený). Smažte zeleninu dalších 5 minut, přidejte rajčatovou pastu, zamíchejte a smažte dalších 5-7 minut.

Recepty na nejchutnější boršč / foto: depositphotos.comRecepty na nejchutnější boršč / foto: depositphotos.com

Nyní si uvaříme samotný boršč. Maso vyjmeme z vývaru a zatímco chladne, přidáme do vývaru nakrájené zelí. Po 5-10 minutách přidáme brambory nakrájené na nudličky. Maso oddělte od kosti a nakrájejte na kostky. Do boršče vrátíme maso, osolíme a přidáme výpek. Boršč zamíchejte, přidejte bobkový list a nadrobno nasekané bylinky, přikryjte pokličkou a vařte dalších 5–7 minut.

Boršč podávejte se zakysanou smetanou a bylinkami.

Vydatný boršč s fazolemi

  • Vepřové maso, hovězí maso – do 1 kg
  • mrkev – 1 ks.
  • brambory – 2-3 ks.
  • fazole – 1 polévková lžíce.
  • petržel kořenová, celer podle chuti
  • červená řepa – 1-2 ks.
  • červená paprika – 1 ks.
  • česnek – 2-3 stroužky
  • cibule – 1 ks.
  • bílé zelí – 0,5 hlavy
  • rajčatová pasta – 2-3 polévkové lžíce. l.
  • sůl, černý pepř, bylinky, feferonka, lví list, petržel a kopr, zakysaná smetana – vše dle chuti.

Nejlepší je vzít si různé druhy masa: trochu vepřového (ideální jsou žebra), trochu hovězího (lepší jsou také žebra) a dokonce i trochu kuřecího.

V hrnci o objemu 5-6 litrů. Zalijte studenou vodou, asi o něco více než polovinu. Umístěte pánev na oheň.

Maso omyjte. Nakrájejte na poměrně velké kusy, kromě kuřete. Vhoďte maso do vody. Přiveďte k varu a sejměte pěnu.

Přidejte 2-3 lví listy, petržel a celer – celé kousky, velikost dle libosti. Přidejte trochu soli a pepře. Pro chuť můžete přidat směs koření.

Masový vývar vařte alespoň hodinu. Maso by mělo být měkké a odpadávající od kostí. Když je vývar hotový, vyjměte petrželovou nať, bobkový list a přidejte fazole předem namočené ve vodě.

Přečtěte si takéPerfektní kebab: nejlepší marinádové recepty na kebab z vepřového a kuřecího masa

Počkejte, až se voda vyvaří, snižte teplotu a vařte 20 minut. Fazole by měly být trochu syrové. Do vývaru přidejte nakrájenou mrkev, cibuli, česnek a papriku.

Přidáme prolisované stroužky česneku a nadrobno nakrájenou oloupanou čerstvou feferonku, případně pár svazků suché feferonky. Vařte 15 minut.

Řepu oloupejte, můžete ji nastrouhat na hrubém struhadle, nebo ji nakrájet na nudličky. Přidejte řepu a dobře promíchejte.

Vařte dalších 10 minut a ihned přidejte brambory nakrájené na velké kostky (pokud chcete, můžete je hodit celé a poté je rozdrtit přímo na pánvi).

Když jsou brambory vařené, obvykle 15 minut nebo trochu více, přidejte rajčatový protlak podle chuti. Rajčatový protlak by měl vařit alespoň 5 minut.

Přidáme na tenké plátky nakrájené bílé zelí. Vařte ji asi 5 minut.

Pokrm nezapomeňte opepřit a osolit a také přidat jemně nasekanou petrželku a kopr. Vypněte teplo a nechte stát.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *