Jak kvasit zelí křupavé a v jaké dny je nejlepší to udělat – zjistěte v materiálu .
Jak rychle zkvasit zelí / depositphotos.com
Kysané zelí je chutná a aromatická svačina, kterou lze snadno připravit na zimu. V obchodě si samozřejmě můžete koupit hotové, ale proč, když je domácí chutnější a zdravější. Existuje mnoho receptů na takovou pochoutku, takže vybrat ten nejvhodnější nebude těžké. vám prozradí, zda je potřeba do kysaného zelí přidávat cukr a jaké další triky na jeho přípravu existují.
DŮLEŽITÉ: Lidové názory říkají, že zelí by se nemělo kvasit ve špatné náladě, jinak bude konzervace bez chuti. Navíc dámské dny – středa, pátek, sobota – nejsou pro moření vhodné. Zelí je nejlepší kvasit na pánské dny – úterý, čtvrtek a neděle.
Kysané zelí – klasický recept
- Středně velké bílé zelí – 2 ks.
- Mrkev – 1 ks.
- Sůl – 45 g
- Cukr – 1 lžička
Zelí omyjeme, nakrájíme nadrobno, smícháme s nastrouhanou mrkví. Smíchejte sůl a cukr, posypte jimi zelí a rukama je prohněťte, dokud nezměkne. Zelí vložte do hluboké nádoby, naplňte ji až po okraj a přitlačte na ni hmoždířem nebo lžící. Zakryjte malým talířem, navrch položte další – větší – poté nainstalujte lis (můžete použít sklenici vody).
Umístěte strukturu do jiné nádoby, kde bude šťáva odtékat. Nechte zelí 3 dny a dvakrát denně promíchejte lžící, aby se dostalo na vzduch. Když je zelí hotové, přendejte ho do sterilizovaných sklenic a uzavřete nylonovými víčky. Skladujte při teplotách 0 až +5 °C.
Kysané zelí – instantní recept
- Bílé zelí – 2 kg
- Mrkev – 2 ks.
- Sůl – 2 polévkové lžíce. l.
- Cukr – 1 polévková lžíce. l.
- Voda – 1l
Zahřejte vodu, přidejte do ní sůl a cukr, míchejte, dokud se prášek úplně nerozpustí. Zelí a mrkev nakrájíme, dáme do nádoby a zalijeme vychladlým lákem. Promíchejte, přikryjte a nechte 3 dny v kuchyni. Každý den je potřeba zelí promíchat, aby prokvasilo rovnoměrně. Třetí den bude jídlo hotové.
Perfektní kysané zelí ve sklenici podle „babiččina“ receptu
- Bílé zelí – 4 kg
- Mrkev – 1 ks.
- Sůl – 60 g
Zelí nakrájíme a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Smíchejte zeleninu v hluboké misce, přidejte do ní sůl. Zeleninu rozmačkejte rukama, dokud nebude měkká, a poté ji vtlačte do třílitrové sklenice. Nechte 3 dny na teplém místě bez zavírání víka a pod dno sklenice umístěte talíř, kde bude vytékat šťáva. Po 3 dnech bude zelí hotové – můžete dochutit, poté přikryjte pokličkou a uložte na chladné místo.