Masné výrobky pečené v troubě vypadají na talíři velmi efektně.
Šťavnatá žebra v troubě – recept / foto depositphotos.com
Žebra pečená v troubě jsou neuvěřitelně lahodná!
Žebírka lze připravit z nejrůznějších surovin: čerstvá zelenina, brambory, med, hořčice, česnek, feferonky nebo speciální pálivé koření, které pokrmu dodá pikantnost. Často se žebírka také polévají omáčkami a pastami, nebo dokonce koňakem.
Hotové smažené masné výrobky vypadají na talíři efektně a členové domácnosti nebo hosté u svátečního stolu se budou těšit na možnost pokrm ochutnat.
Vepřová žebra v troubě s medem
- Vepřové maso (žebra) – 1 kg
- Kečup – 4 polévkové lžíce.
- Rostlinný olej – 2 polévkové lžíce.
- Sojová omáčka – 4 polévkové lžíce.
- Hořčice – 1 polévková lžíce.
- Med – 2 polévkové lžíce.
- Mletá červená paprika – podle chuti
- Mletý černý pepř – podle chuti
Do misky dejte med, hořčici, kečup, sójovou omáčku, rostlinný olej a mletou černou a červenou papriku. Promíchejte marinádu.
Marinujte žebra a dejte na 3-4 hodiny do lednice.
Žebra položíme na plech a přelijeme zbylou marinádou. Plech vložíme na 30 minut do trouby vyhřáté na 170°C.
Pečená žebra na červeném víně
- Vepřová žebra – 700 g
- Cukr – 100 g
- Červené víno – 200 ml
- Jablečný ocet – 50 ml
- Rajčatová omáčka – 2 polévkové lžíce. l.
- Rajčatová pasta – 2 polévkové lžíce. l.
- Sůl, pepř – podle chuti
Troubu předehřejte na 180°C. Opláchněte žebra a osušte papírovými utěrkami.
Žebra vložíme do pekáče a z každé strany ochutíme solí a mletým pepřem. Do formy přidejte 150 ml vody, formu přikryjte alobalem a vložte do trouby na 1 hodinu při 150°C.
Jak vařit žebra v troubě / foto depositphotos.com
Výroba vinné omáčky. Do nádoby se silným dnem nalijte víno, ocet, cukr a trochu pepře. Přidejte také rajčatovou omáčku a rajčatovou pastu, dobře promíchejte a vařte na mírném ohni 15 minut. Omáčka by měla být zcela homogenní, příjemné vínové barvy.
Vyjměte pánev s žebry z trouby a odstraňte fólii. Vršek a boky žebírek potřeme připravenou omáčkou a dáme do trouby na dalších 30 minut na 180°C.
Jehněčí žebírka zapečená s citronem
- Jehněčí žebra – 1 kg
- Citrony – 3 ks.
- Sůl – podle chuti
- Mletý černý pepř – podle chuti
Žebra omyjte a nakrájejte, ale ne úplně. Nakrájejte citrony. Žebra obložíme plátky citronu. Sůl a pepř.
Recepty na vaření lahodných žeber v troubě / foto depositphotos.com
Umístěte žebra do pečicí manžety. Zbývající kousky citronů vložte také do rukávu. Rukáv na několika místech propíchněte, dobře zavažte a pečte v troubě jednu hodinu při 200 °C.
Vepřová žebra pečená v jablkách
- Rostlinný olej – 50 ml
- Med – 50 ml
- Jablko – 4 ks.
- Vepřová žebra – 1,5 kg
- Citron – 1 ks.
- Koření – podle chuti
Jablka zbavíme jádřince, nakrájíme na kousky a vložíme na dno formy.
Přečtěte si takéVoňavě šťavnaté plněné papriky: jak připravit lahodný pokrm
Zahřejte med do varu s rostlinným olejem a šťávou z jednoho citronu.
Oddělte žebra od sebe a opláchněte. Sůl a pepř. Naplňte medovou náplní. Dobře v něm promíchejte žebra.
Na jablka položíme žebra, přelijeme medovou omáčkou. Dáme do trouby na 40 minut, pečeme na 200°C. Během pečení troubu dvakrát otevřete a žebírka potírejte medem.