Ruddy šťavnatá žebra: jak vařit lahodné jídlo v troubě

Masné výrobky pečené v troubě vypadají na talíři velmi efektně.

Šťavnatá žebra v troubě – recept / foto depositphotos.com

Žebra pečená v troubě jsou neuvěřitelně lahodná!

Žebírka lze připravit z nejrůznějších surovin: čerstvá zelenina, brambory, med, hořčice, česnek, feferonky nebo speciální pálivé koření, které pokrmu dodá pikantnost. Často se žebírka také polévají omáčkami a pastami, nebo dokonce koňakem.

Hotové smažené masné výrobky vypadají na talíři efektně a členové domácnosti nebo hosté u svátečního stolu se budou těšit na možnost pokrm ochutnat.

Vepřová žebra v troubě s medem

  • Vepřové maso (žebra) – 1 kg
  • Kečup – 4 polévkové lžíce.
  • Rostlinný olej – 2 polévkové lžíce.
  • Sojová omáčka – 4 polévkové lžíce.
  • Hořčice – 1 polévková lžíce.
  • Med – 2 polévkové lžíce.
  • Mletá červená paprika – podle chuti
  • Mletý černý pepř – podle chuti

Do misky dejte med, hořčici, kečup, sójovou omáčku, rostlinný olej a mletou černou a červenou papriku. Promíchejte marinádu.

Marinujte žebra a dejte na 3-4 hodiny do lednice.

Žebra položíme na plech a přelijeme zbylou marinádou. Plech vložíme na 30 minut do trouby vyhřáté na 170°C.

Pečená žebra na červeném víně

  • Vepřová žebra – 700 g
  • Cukr – 100 g
  • Červené víno – 200 ml
  • Jablečný ocet – 50 ml
  • Rajčatová omáčka – 2 polévkové lžíce. l.
  • Rajčatová pasta – 2 polévkové lžíce. l.
  • Sůl, pepř – podle chuti

Troubu předehřejte na 180°C. Opláchněte žebra a osušte papírovými utěrkami.

Žebra vložíme do pekáče a z každé strany ochutíme solí a mletým pepřem. Do formy přidejte 150 ml vody, formu přikryjte alobalem a vložte do trouby na 1 hodinu při 150°C.

Jak vařit žebra v troubě / foto depositphotos.comJak vařit žebra v troubě / foto depositphotos.com

Výroba vinné omáčky. Do nádoby se silným dnem nalijte víno, ocet, cukr a trochu pepře. Přidejte také rajčatovou omáčku a rajčatovou pastu, dobře promíchejte a vařte na mírném ohni 15 minut. Omáčka by měla být zcela homogenní, příjemné vínové barvy.

Vyjměte pánev s žebry z trouby a odstraňte fólii. Vršek a boky žebírek potřeme připravenou omáčkou a dáme do trouby na dalších 30 minut na 180°C.

Jehněčí žebírka zapečená s citronem

  • Jehněčí žebra – 1 kg
  • Citrony – 3 ks.
  • Sůl – podle chuti
  • Mletý černý pepř – podle chuti

Žebra omyjte a nakrájejte, ale ne úplně. Nakrájejte citrony. Žebra obložíme plátky citronu. Sůl a pepř.

Recepty na vaření lahodných žeber v troubě / foto depositphotos.comRecepty na vaření lahodných žeber v troubě / foto depositphotos.com

Umístěte žebra do pečicí manžety. Zbývající kousky citronů vložte také do rukávu. Rukáv na několika místech propíchněte, dobře zavažte a pečte v troubě jednu hodinu při 200 °C.

Vepřová žebra pečená v jablkách

  • Rostlinný olej – 50 ml
  • Med – 50 ml
  • Jablko – 4 ks.
  • Vepřová žebra – 1,5 kg
  • Citron – 1 ks.
  • Koření – podle chuti

Jablka zbavíme jádřince, nakrájíme na kousky a vložíme na dno formy.

Přečtěte si takéVoňavě šťavnaté plněné papriky: jak připravit lahodný pokrm

Zahřejte med do varu s rostlinným olejem a šťávou z jednoho citronu.

Oddělte žebra od sebe a opláchněte. Sůl a pepř. Naplňte medovou náplní. Dobře v něm promíchejte žebra.

Na jablka položíme žebra, přelijeme medovou omáčkou. Dáme do trouby na 40 minut, pečeme na 200°C. Během pečení troubu dvakrát otevřete a žebírka potírejte medem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *