Tyto masové kuličky se tradičně vaří v chutné omáčce.
Masové kuličky jsou jemné a nadýchané masové kuličky. Aby byly chutnější a lépe držely tvar, přidává se do těchto kuliček rýže. Masové kuličky s rýží se často nazývají „ježci“, protože zrnka rýže, která z masových kuliček „vykukují“, tato zvířata velmi připomínají.
Dříve jsme mluvili o tom, jak vařit šťavnaté masové kuličky pomocí jiných receptů.
Masové kuličky v zakysané smetaně
- Vepřové mleté hovězí maso – 800 g
- Cibule – 2 ks.
- Rýže – 250 g
- Vejce – 2 ks.
- Česnek – 3 stroužky
- Zakysaná smetana – 250 g
- Rajčatová pasta – 1 polévková lžíce. l.
- Majonéza – 1 polévková lžíce. l.
- Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- Suché koření – 1 lžička.
- Rostlinný olej – 50 ml
Maso umelte přes mlýnek na maso. To samé udělejte s cibulí a česnekem. Vše promícháme, osolíme a opepříme. Přidejte vejce a kečup nebo rajčatovou omáčku. Znovu promíchejte.
Přečtěte si tak銝avnatý steak ze sumce: jak vařit lahodnou rybupropláchněte rýži, nasypte do hrnce, přidejte vodu a vařte do poloviny (asi 7-10 minut po uvaření). Rýži sceďte v cedníku a nechte vychladnout. Poté přidejte k mletému masu a vše promíchejte.
Plech vymažeme směsí másla a zakysané smetany.
Z mletého masa tvoříme stejně velké kuličky a dáme na plech.
Na zálivku smícháme zakysanou smetanu, 3-4 lžíce majonézy a kečup, pokud by byla příliš hustá, přidejte vodu nebo vývar. Touto omáčkou přelévejte ježky, dokud nebudou pokryty 2/3 povrchu.
Masové kuličky pečte v troubě asi 40 minut při 180 °C, dokud se nevytvoří kůrčička a nejsou úplně propečené.
Masové kuličky s rýží a omáčkou
- Mleté maso – 600 g
- Rýže – 150 g
- Cibule – 1 ks.
- Vejce – 2 ks.
- Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
Na omáčku
- Cibule (velká) – 1 ks.
- Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- Mrkev (velká) – 1 ks.
- Mouka – 4 polévkové lžíce. l. mouka
- Rajčatová omáčka – 3 polévkové lžíce. l.
- Masový vývar – 900 ml
- Bobkový list – 2 ks.
Na smažení
- Rostlinný olej – 3 polévkové lžíce. l.
Nejprve si připravte vývar. K tomu můžete uvařit kostku masového bujónu (půl kostky na 900-1000 ml.)
Rýži vařte do poloviny, cibuli nakrájejte nadrobno.
Jak vařit masové kuličky s rýží / foto depositphotos.com
Smícháme mleté maso, rýži a cibuli. Dobře promíchejte. Přidejte sůl, pepř a vejce. Promícháme a necháme chvíli odležet.
Příprava omáčky. Cibuli nakrájíme více, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
Na oleji orestujte cibuli a mrkev do zlatova. Přidejte mouku, promíchejte. Za stálého míchání minutu smažte. Poté přidejte rajčatovou omáčku a promíchejte. Smažte další minutu za míchání.
Do směsi na smažení postupně přilévejte vývar a důkladně míchejte. Omáčku přiveďte do hladka. Do omáčky přidejte bobkové listy a přiveďte k varu.
Z mletého masa tvoříme malé kuličky. Opatrně je vložte do omáčky, přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum, přikryjte pokličkou a vařte 30 minut.