Jemné karbanátky s rýží: jak připravit lahodný pokrm

Tyto masové kuličky se tradičně vaří v chutné omáčce.

Masové kuličky jsou jemné a nadýchané masové kuličky. Aby byly chutnější a lépe držely tvar, přidává se do těchto kuliček rýže. Masové kuličky s rýží se často nazývají „ježci“, protože zrnka rýže, která z masových kuliček „vykukují“, tato zvířata velmi připomínají.

Dříve jsme mluvili o tom, jak vařit šťavnaté masové kuličky pomocí jiných receptů.

Masové kuličky v zakysané smetaně

  • Vepřové mleté ​​hovězí maso – 800 g
  • Cibule – 2 ks.
  • Rýže – 250 g
  • Vejce – 2 ks.
  • Česnek – 3 stroužky
  • Zakysaná smetana – 250 g
  • Rajčatová pasta – 1 polévková lžíce. l.
  • Majonéza – 1 polévková lžíce. l.
  • Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
  • Suché koření – 1 lžička.
  • Rostlinný olej – 50 ml

Maso umelte přes mlýnek na maso. To samé udělejte s cibulí a česnekem. Vše promícháme, osolíme a opepříme. Přidejte vejce a kečup nebo rajčatovou omáčku. Znovu promíchejte.

Přečtěte si tak銝avnatý steak ze sumce: jak vařit lahodnou rybupropláchněte rýži, nasypte do hrnce, přidejte vodu a vařte do poloviny (asi 7-10 minut po uvaření). Rýži sceďte v cedníku a nechte vychladnout. Poté přidejte k mletému masu a vše promíchejte.

Plech vymažeme směsí másla a zakysané smetany.

Z mletého masa tvoříme stejně velké kuličky a dáme na plech.

Na zálivku smícháme zakysanou smetanu, 3-4 lžíce majonézy a kečup, pokud by byla příliš hustá, přidejte vodu nebo vývar. Touto omáčkou přelévejte ježky, dokud nebudou pokryty 2/3 povrchu.

Masové kuličky pečte v troubě asi 40 minut při 180 °C, dokud se nevytvoří kůrčička a nejsou úplně propečené.

Masové kuličky s rýží a omáčkou

  • Mleté maso – 600 g
  • Rýže – 150 g
  • Cibule – 1 ks.
  • Vejce – 2 ks.
  • Sůl, mletý černý pepř – podle chuti

Na omáčku

  • Cibule (velká) – 1 ks.
  • Sůl, mletý černý pepř – podle chuti
  • Mrkev (velká) – 1 ks.
  • Mouka – 4 polévkové lžíce. l. mouka
  • Rajčatová omáčka – 3 polévkové lžíce. l.
  • Masový vývar – 900 ml
  • Bobkový list – 2 ks.

Na smažení

  • Rostlinný olej – 3 polévkové lžíce. l.

Nejprve si připravte vývar. K tomu můžete uvařit kostku masového bujónu (půl kostky na 900-1000 ml.)

Rýži vařte do poloviny, cibuli nakrájejte nadrobno.

Jak vařit masové kuličky s rýží / foto depositphotos.com

Smícháme mleté ​​maso, rýži a cibuli. Dobře promíchejte. Přidejte sůl, pepř a vejce. Promícháme a necháme chvíli odležet.

Příprava omáčky. Cibuli nakrájíme více, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.

Na oleji orestujte cibuli a mrkev do zlatova. Přidejte mouku, promíchejte. Za stálého míchání minutu smažte. Poté přidejte rajčatovou omáčku a promíchejte. Smažte další minutu za míchání.

Do směsi na smažení postupně přilévejte vývar a důkladně míchejte. Omáčku přiveďte do hladka. Do omáčky přidejte bobkové listy a přiveďte k varu.

Z mletého masa tvoříme malé kuličky. Opatrně je vložte do omáčky, přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum, přikryjte pokličkou a vařte 30 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *