Palačinky se dobře hodí se zakysanou smetanou, džemem, džemem, medem, kondenzovaným mlékem nebo čerstvým ovocem.
Lahodné nadýchané palačinky – neuvěřitelně mňam! Vzdušné a jemné palačinky získáte vařením s kefírem.
Tyto palačinky jsou dobré k snídani nebo jako svačina, protože jsou nejen velmi chutné, ale také rychlé a jednoduché na přípravu. Tyto lahůdky se podávají se zakysanou smetanou, džemem, džemem, medem, kondenzovaným mlékem nebo čerstvými bobulemi.
Kefírové palačinky
- Mouka – 240 g mouky
- Kefír – 250 ml
- Vejce – 1 ks.
- Cukr – 2 polévkové lžíce.
- Sůl – podle chuti
- Jedlá soda – 0,5 lžičky.
- Rostlinný olej – 3 polévkové lžíce.
Kefír a vejce předem vyjměte z lednice. Smíchejte vejce s cukrem a solí, dokud se nerozpustí.
Přečtěte si takéVoňavý džemový koláč: jak vyrobit neuvěřitelné pečivoV mikrovlnce nebo na sporáku kefír trochu zahřejte, ale tak, aby se neloupal. Do vaječné směsi se za stálého míchání postupně nalévá teplý kefír.
Prosejte mouku do samostatné mísy.
Do tekuté směsi po malých částech přidávejte mouku a šlehejte jedním směrem. Uhněteme husté, homogenní těsto (mělo by líně sklouznout ze lžičky). Pokud je těsto tekuté, přidejte mouku, pokud je příliš husté, přidejte kefír.
Dále přes těsto prosejeme jedlou sodu. Důkladně, ale rychle vmícháme do těsta. Pokud chcete, můžete přidat rozinky, vanilku nebo jiné přísady.
Těsto necháme 10-15 minut odležet, dokud se nezačnou objevovat bublinky. Těsto už nemíchejte, opatrně ho nabíráte lžící od kraje.
Do dobře rozehřáté pánve nalijeme olej a rozpálíme. Na pánev položte lžíci těsta. Smažíme z obou stran do zlatova.
Hotové palačinky položte na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný olej. Podávejte horké se zakysanou smetanou, medem, kondenzovaným mlékem nebo oblíbeným džemem.
Kefírové palačinky se zelenou cibulkou
- Mouka – 200 g mouky
- Kefír – 200 ml
- Slepičí vejce – 1 ks.
- Zelená cibule – 1 svazek
- Soda – 0,5 lžičky.
- Sůl – 0,5 lžičky.
- Olej (na smažení)
Zelenou cibulku nakrájíme nadrobno.
Nalijte sodu do kefíru a promíchejte. Přidejte sůl, vejce a mouku (pokud je kefír tekutý, přidejte trochu mouky a sody.) Přiveďte do hladka a přidejte zelenou cibulku.
Jak vařit palačinky s kefírem / foto depositphotos.com
Smažte na obou stranách v dobře rozehřátém rostlinném oleji na mírném ohni.
Hotové palačinky podávejte se zakysanou smetanou nebo jogurtem.
Palačinky s dýní a jablky
- Mouka – 2 polévkové lžíce. l.
- Dýně – 200 g
- Jablko – 1 ks.
- Vejce – 1 ks.
- Kefír – 1 polévková lžíce. l.
- Cukr – 1 polévková lžíce. l.
- Vanilkový cukr – 10 g
- Soda – 0,5 lžičky.
- Sůl – 1 špetka
- Olej
Dýni oloupeme od semínek, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Jablko oloupeme, oddělíme od jádřince a nakrájíme na kostičky. Rozemlejte je do hladka.
Přečtěte si takéVynikající dort „Esterhazy“: jak připravit legendární dezertnakrájené jablko a dýni do mísy, přidejte vejce, cukr, vanilkový cukr, sůl, kefír a sodu. Vše dobře promíchejte.
Postupně přidávejte prosátou mouku a směs míchejte, dokud se nestane homogenní hustou zakysanou smetanou.
Na pánev nalijte olej, rozehřejte ho a po částech pokládejte těsto, tvořící placky. Smažte palačinky na středním plameni z obou stran do zlatova.
Hotové dýňovo-jablečné palačinky můžeme přelít marmeládou nebo zakysanou smetanou.